søndag, oktober 30, 2011

New York i topp fem



Siden jeg er mer enn gjennomsnittlig glad i å lage lister, passer det fint å oppsummere en uke i den beste av alle byer på denne måten. Åhhh, jeg lengter tilbake allerede. 

Fem minneverdige øyeblikk
1: Besøke Coney Island, et absurd og fantastisk sted som ikke har opplevd forandring på en femti års tid. Høststengt og slitent tivoli, pølsebuer med gamle skilt (og overraskende gode pølser), rusle ut på piren der polakker og latinoer fisker med stang, og få fregner av den varme sola mens man ser på et uendelig Atlanterhav.
2: Jogge (vel, gå en del også) i et nydelig høstfarget Central Park, rundt vannspeilet, og på tilbakeveien støte på Birgitte som er på vei inn i parken med kaffe, uten at vi har planlagt å møtes. Det er da det nesten kjennes som man bor der, og det er den følelsen man vil ha.
3: Treretter på Spice Market i Meatpacking, crossover mellom fransk og asiatisk fra superkokk Jean-Georges Vongerichten.
4: Finne drømmeveske på 70 prosent og klare å prute den ned enda mer.
5: Plutselig få bord på Balthazar i SoHo etter tretti sekunder, som ved en guddommelig inngripen, når det egentlig er halvannen times ventetid og man er fryktelig sliten etter å ha tråkket i byen hele dagen.

Fem beste: Mat
1: Pork porterhouse på Balthazar fulgt av sjokolade pot du créme.
2: Blåskjell dampet i kokosjuice med thaibasilikum på Spice Market.
3: Tandoori med geit i Little India (ikke jeg som bestilte, men jeg fikk tjuvsmake).
4: Mac and cheese med fire forskjellige oster og sprøstekt bacon på pub i Williamsburg.
5: Polentaburger med panert squash og masse annet og raspberry red wine reduksjon på veganstedet Blossom.

Fem ting jeg vet om nå som jeg ikke visste om sist:
1: Det er svært utbredt å kle ut hundene sine, i hvert fall de små, i gensere. Det er egne butikker med Canine Fashion, der de utvider spekteret med blant annet grisedrakt og kudrakt til hund. Motehunden ser for øvrig ut til å være rød golden retriever.
2: New York har imponerende mange velkledde gamle. Fra gamle svarte menn som har matchet hele drakten sin med beige dress, rød skjorte inni, røde sokker og beige hatt med rødt bånd og tofargede sko i rødt og beige. Til de fingerspiss-soignerte og diskret svinedyrt oppdressede gamle damene og mennene på Upper West Side, der vi bodde.
3: Man anmodes om å løpe og gå EN vei (mot klokka) rundt vannspeilet i Central Park.
4: Hvor godt det er med kaffe og Banana Walnut Bread.
5: Zabar's på Upper West Side, fantastisk gammel jødisk kolonial/kafé/deli med strenge og pent pyntede ekspeditriser med hårnett og billige deilige frokoster.

Fem morsomme ting:
1: En mann som sto og ventet på Penn Station med et pappskilt med ALVY SINGER (Woody Allens karakter i «Annie Hall»).
2: Første møte med Coney Island: En gjeng godt voksne og godt brisne menn, et par av dem i cowboyhatt og med bar overkropp henger på baren Cha Cha's på boardwalken i sola. De spiller jukeboks så vi hører det hundre meter unna med gamle slagere (Runaway, Burning Love, Rainy Day Women osv) og synger av sin aller fulleste hals. To av dem danser med bred hofteføring med en svært fillete uteligger, som ser ut som han ikke har hatt det så moro på ukevis.
3: En annen godt voksen mann på Coney Island slo av en prat ved pølsebua og fortalte oss grundig om hotdogens opprinnelse (nettopp her på Coney Island), før han spurte om han kunne få en norsk mynt av oss siden han samlet på mynter fra hele verden. Vi hadde ingen, men han fikk en svensk og var like fornøyd med det.
4: Drive hipsterbingo i Williamsburg. Det nye hot shit for menn er tydeligvis collegejakke med hvite ermer og nittitalls puddelsveis. Vi fant fram til Bedford Avenue ved å følge hipstersporet: en sliten racersykkel her, et par store hvite briller der.
5: Skilt på Zabar's med SOME SUSHI MAY CONTAIN RAW FISH.

Fem minneverdige replikker:
1: Svinedyrt kledd dame på 86. gate kjefter på den lille bikkja si som illbjeffer på en skater: It's only a skateboard, Maya! Stop it!
2: Irakisk taxisjåfør til Birgitte (riktignok på vei hjem fra flyplassen i Buffalo, men hører fortsatt til turen): You are beautiful! Not like fat American women!
3: I en nattestille gate i West Village blir vi stoppet av en mann som peker på en annen mann som sitter på fortauet: This guy says he looks like a gangster! Do you think he looks like a gangster? Vi rister på hodet, litt usikre på hva som er riktig svar, og mannen på bakken rykker synlig til. Når vi går videre mumler han: I'll fuck you both like a gangster. How 'bout that?
4: Jente fra Nederland eller Tyskland kommer bort til oss utenfor billettluka på Metropolitan Museum of Art og spør om vi vil ha de 25-dollars inngangsbillettene hun har forhåndskjøpt på nettet for ti dollar til sammen. Det vil vi gjerne. Når vi spør hvorfor hun selger dem sier hun: Oh, I can't go. It's just too big.
5: Birgitte, litt forstyrret i blikket og med armene fulle av kasjmir på Uniqlo: Skal vi bare kjøpe alt sammen og ikke tenke på det? 
- og denne som en bonus:
6: Jeg: Hvorfor har han tiggeren skilt med "hjemløs veterinær? Birgitte: Vet betyr veteran, Marie.

Etiketter: ,

0 Kommentarer:

Legg inn en kommentar

Abonner på Legg inn kommentarer [Atom]

<< Startsiden